Učilište Našice

Njegovatelj/ica


Opis poslova

Njegovatelji/ice pomažu starim, bolesnim i invalidnim osobama na način da im pripremaju ili donose hranu, pomažu pri nabavci, održavanju i čišćenju stambenog prostora, brinu o pranju i glačanju rublja, obavljaju poslove poput plaćanja režija te pomažu pri kućanskim i ostalim poslovima. Njegovatelj/ica svakodnevno vodi brigu o osobnoj higijeni korisnika (umivanje, kupanje, brijanje, i dr.), pomaže pri oblačenju i svlačenju, mijenja posteljinu, pomaže pri kretanju i nadzire uzimanje lijekova.Njegovatelj/ica kontaktira s obitelji i liječnikom osobe o kojoj brine, ublažava psihičke teškoće uslijed osamljenosti, bolesti ili starosti te nastoji očuvati društvene kontakte osobe s obitelji i prijateljima. Njegovatelj/ica prati bolesnike i pomaže im da dođu do liječnika, osigurava prijevoz te pomaže pri eventualnom smještaju u neku od ustanova. Surađuje s medicinskim sestrama i drugim medicinskim osobljem te dogovara različite druge oblike pružanja pomoći osobi koju njeguje. Prati zdravstveno stanje osobe i o tome obavještava nadležnog liječnika ili djelatnika socijalne službe.
Znanja, vještine i poželjne osobine

Posao njegovatelja/ice je zahtjevan i fizički naporan, jer su potrebna znanja i vještine iz područja zdravstva, socijalne zaštite, komunikacije i ophođenja s ljudima. U svakodnevnom radu s korisnicima, susreće se s različitim situacijama koji zahtijevaju brzo i pravilno odlučivanje.

Njegovatelji/ice rade s različitim bolesnicima: invalidima, teže i lakše oboljelim osobama, starijim osobama, osobama s mentalnim oboljenjem ili retardacijom. Poželjno je da budu emocionalno stabilni, strpljivi, usmjereni na pomaganje ljudima i razumijevanje njihovih različitih potreba. Često se sreću sa stresnim situacijama u smislu pogoršanja općeg zdravstvenog stanja osobe koju njeguju. Posao podrazumijeva spretnost u obavljanju kuhinjskih poslova, održavanja higijene osobe koja se njeguje te uža medicinska znanja (previjanje, upotreba osnovnih lijekova i sl.).


Uvjeti za upis i potrebna dokumentacija

Rodni list
Domovnica
Osobna iskaznica
Svjedodžba završene najmanje osnovne škole (8.razred) ili
završna svjedodžba srednje stručne spreme.
Najmanje navršenih 18 godina života
Liječničko uvjerenje - medicina rada


Praksa osigurana za sve polaznike

Pronađi se, ostvari se!

Nakon što završite program sposobljavanja za zanimanje NJEGOVATELJ/ICA,
a prepreka Vam je strani jezik, završite 1 ili 2 osnovna modula
A1 i A2 i spremni ste za radno mjesto u zemljama EU.